Alerjik Rinitin tedavisinde yepyeni bir yöntem
Burun mukozasının mikrobik olmayan bir inflamasyonu olan alerjik nezlenin tedavisinde uygulanan en yeni teknolojik yaklaşım özel bir içeriğe sahip yüksek yoğunlukta ışıktan oluşan Rhinolight, yani ışık tedavisidir.
Birkaç dakikalık seanslar halinde uygulanan ışık tedavisi ağrısız bir uygulamadır ve bir ya da iki tedaviden sonra olumlu etkileri hemen izlenmeye başlamaktadır.
Hem mevsimsel hem de tüm yıl süren (perenial) alerjik nezlesi olan hastalatda ışık tedavisi ile burunda alerjiye bağlı gelişen kaşıntı, akıntı, tıkanma, hapşuruk gibi her türlü şikayet başarı ile azaltılmakta ya da yok edilmektedir.
Burun içi ışık tedavisi (Fototerapi) alerjik nezlesi olan bütün hastalarda uygulanabileceği gibi bazı hasta gruplarında özellikle tercih edilmektedir. Bunlar;
- Alerjik nezle ile ilgili şikayetleri burun spreyleri ve ağızdan alınan alerji ilaçları ile kontrol edilemeyen hastalar,
- Standart tedavilerin, yan etki ya da başka hastalıklar için kullanılan diğer ilaçlarla etkileşim gibi çeşitli nedenlerle uygulanamadığı hastalar,
- Uzun dönem ilaç kullanmak istemeyen hastalardır. İki hafta içinde uygulanan 6 ya da 8 seanstan oluşan Rinolight tedavisinde özel dalga boylarındaki ışınların karışımından oluşan bir ışık kullanılmakta ve burun delikleri yolu ile yapılan uygulama sırasında herhangi bir sıcaklık ya da ağrı hissi oluşmamaktadır (Şekil 1). Dokuda herhangi bir kalıcı hasar oluşmadığından alerji hastalarında bir sorun yaşanmadan uzun dönemler kullanılabilmektedir.
Kaç tedavi gereklidir?
Bu semptomların ciddiyetine bağlıdır; genellikle iki hafta süresice haftada 2-3 tedavi yeterlidir. Eğer bir kimse birçok şeye alerjik ise, daha fazla tedavi yapılması gerekir ve bir uzmana danışılmalıdır. Eğer alerjik durum bütün yıl boyunca devam ediyorsa, (örneğin ev tozu mayt alerjisi), 6 hafta içinde 8 tedavi tavsiye edilmektedir.
Rhinolight tedavisi tam iyileşme ile sonuçlanabilir mi?
Birçok yıl tedavi gören hastaların semptomlarının seviyesi azalmış ve bazıları tamamen iyileşmiştir. Rhinolight’ın hastaları semptomlarından devamlı olarak kurtarıp kurtarmadığı konusundaki klinik çalışmaya başlanmıştır.
Tedavi acı verirmi?
Rhinolight, bütün dünyada kabul edilen, özel, yüksek şiddette tıbbi fototerapötik bir yöntemdir. Dermatolojide uzun zamandır ışığın bağışıklık sistemine etki edebileceği biliniyordu. Rhinolight tedavisi, alerji yaratan etkenlerin mevcudiyeti nedeniyle, burunda bağışıklığa cevap seviyesini düşürmektedir. Uygulama tamamen ağrısızdır.
Etkinliğe ulaşması ne kadar zaman alır?
Etki hastadan hastaya değişebilir, ancak ilk tedaviden sonra semptomları iyileşen hastalar vardır. Nadir vakalarda ilk tedavilerden sonra semptomları şiddetlenenler de vardır, bununla birlikte bu sadece geçicidir, ve çabucak geçer. Hemen hemen her hasta iki hafta içinde iyileşme olduğunu rapor etmektedir.
Hamilelik sırasında Rhinolight tedavisi yapılabilir mi?
Evet, tavsiye edilmektedir, çünkü ilaçların büyük bir çoğunluğu, meme veren annelerin tedavisi için tavsiye edilmemektedir veya hamilelik süresince sınırlı miktarda uygulanabilmektedir.