Çocuklarda işitme azlığı
Çocuğunuz konuştuklarınızı bir kaç defa tekrarlatıyor, televizyonun sesini çok açıyor ya da yakından izliyorsa, işitmesinde bir azalma olup olmadığını kontrol ettirmekte yarar vardır.
Normalde orta kulak boşluğu hava ile doludur. Burun arkasındaki genizle kulak arasında havalanma görevini yapan östaki borusu sayesinde orta kulaktaki hava basıncı, dış ortamdaki basınç ile eşitlenir. Özellikle okul öncesi çocuk grubunda orta kulakta hava yerine sıvı toplanması, yani tıptaki ismiyle ‘seroz otit’ hastalığı oldukça sık görülür. Çocuklarda kulak ile geniz arasındaki mesafenin kısa oluşu ve anatomik olarak geniz eti büyüklüğü, sık geçirilen enfeksiyonlar, alerjik yapı bu hastalığın küçük yaşlarda daha fazla görülmesinin nedenleri arasında yer almaktadır.
Orta kulakta sıvı birikmesi durumlarında kulakta ağrı, ateş, akıntı gibi yakınmalar yoktur. Çocuğun arkadaşları ile ilişkilerinin bozulması, derslerdeki başarısının düşmesi, huzursuzluk, denge bozukluğu, burun tıkanıklığı, ağız açık uyuma, televizyonun sesini çok açma ya da yakından izleme, derslerde öğretmenin söylediklerini duyamama, sürekli burun akıntısı gibi yakınmalar kimi zaman ana yakınmalar olarak karşımıza çıkabilmektedir. Tüm bunlar işitme azlığına ve orta kulaktaki basınç ile dış ortamdaki basınç arasındaki farka bağlıdır.
Hastalığın erken evrelerinde çocukta hafif bir işitme kaybı başlar. Aileler bu yakınmaları her zaman algılayamamakta, bu durum çoğu zaman okul öğretmenleri tarafından fark edilebilmektedir. Orta kulakta sıvı birikmesi erken dönemde yakalandığında nedene yönelik tedavi ile düzeltilebilen bir durumdur. Genellikle 15-20 günlük ilaç tedavileriyle sorun ortadan kaldırılabilir. Ancak östaki borusunun tıkanmasına neden olan geniz eti ve bademcik büyüklüğü durumlarında ve ilaç tedavisinin etki etmediği durumlarda cerrahi tedavi gereklidir ve doğru tedavi yöntemi ile sonuç son derece yüz güldürücüdür.
Tedavi edilmemiş, tedavisi gecikilmiş orta kulak enfeksiyonlarına bağlı olarak, kulak zarında oluşabilecek negatif basınç nedeniyle çökme ve kalıcı işitme bozuklukları ortaya çıkabilir.
Bu nedenle anne ve babaların işitme azlığı olduğundan şüphe duydukları çocukları mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına götürmeleri gereklidir.