Kulak işitme duyumuzu kullanmamızı sağlayan bir organ olmasının yanı sıra yüz görünümünde de belirleyici olan faktörlerden biridir. Halk arasında kepçe kulak olarak adlandırılan görünüm basit bir cerrahi müdahale ile düzeltilebilmektedir. Ülkemizde kulak estetiği ameliyatı en çok çocuklara yapılmaktadır. Bu konuda en çok merak edilen soruların başında gelen kulak estetiğinin işitme duyusuna zarar verip vermediğidir. Bu ameliyat sadece kulağın şeklinin düzeltilmesini hedef alır ve işitme duyusuna asla zarar vermemektedir. Ameliyat öncesinde hekim tarafından titiz bir muayene yapılır ve fotoğraf çalışmaları ile birlikte görünüm bozukluğuna neden olan kıkırdak tespit edilir. Ameliyat esnasında sadece bu kıkırdak dokuya müdahale edilmektedir.
Kulak estetiği nasıl yapılır?
Hem lokal anestezi hem de genel anestezi altında yapılabilen kulak estetiği yaklaşık olarak 1 saat veya maksimum 1,5 saat sürmektedir. Cerrahi müdahale tamamlandıktan bir kaç saat sonrasında hasta günlük yaşamına geri dönebilmektedir. Bu müdahale esnasında kulağın arka tarafından kesilerin yapılması ve düzeltme işleminin de kulak arkasından gerçekleştirilmesi görünür bir iz kalmasını önlemektedir.
Kulak estetiği öncesinde nelere dikkat edilmelidir?
Kulak görünümün düzgünleştirmek için estetik ameliyat olmaya karar verenlerin, bu cerrahi müdahaleden neler beklediklerini mutlaka doktorları ile paylaşmaları gerekir. Bunun yanı sıra kanamayı artırabilecek aspirin ve benzeri ilaçlar ile sigara, alkol ameliyat öncesinde ve sonrasında kullanılmamalıdır. Boğaz ağrısı, ateş ve vücutta kırgınlık hissi yaşamanız durumunda ameliyat öncesinde doktorunuzu mutlaka bu konuda bilgilendirmelisiniz. Ameliyat sonrası için önden düğmeli veya fermuarlı bir kıyafet yanınızda getirmelisiniz. Kafadan geçen kıyafetler kulaklarınıza zarar verebilir. Bu arada ameliyat sonrasında kulaklarınızın 2 gün boyunca su ile temas etmemesi gerekir.
Kulak estetiği sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
Kulak estetiği ameliyatı sonrasında hastanın baş bölgesine kulakları çevreleyen bir bant yerleştirilir. Bu bant bir hafta boyunca muhafaza edilmelidir. Bu sürenin sonunda bant çıkarılabilir. İlk bir ay kulaklarda uyuşukluk ve bununla birlikte dokunmaya karşı aşırı duyarlılık hissedilebilir. Ancak bu his zamanla azalarak kaybolur.